Banking System Stability in Crisis Periods: The Impact of the Banking Regulator Independence - Kerimov, Atik
Cieľom tejto štúdie je posúdiť úlohu nezávislosti centrálnej banky pri predchádzaní finančným krízam a zmierňovaní ich následkov. Boli testované dve hypotézy. Meradlom nezávislosti bankového regulátora je CWN index nezávislosti centrálnej banky. Hypotézy boli testované na údajoch z 53 krajín postihnutých finančnou krízou za posledných 40 rokov (vzorka zahŕňa rozvinuté aj rozvojové krajiny z rôznych kontinentov). Nástroje nelineárnej logitovej regresie (modelovanie pravdepodobnosti straty finančnej stability v dôsledku finančnej krízy pri zohľadnení rôznych úrovní nezávislosti bankového regulátora) a panelovej regresie s náhodnými efektmi (modelovanie vplyvu nezávislosti bankového regulátora na bankové aktivity počas krízy obdobia) boli použité na výpočty.