Sustainability of Public Finances of the Slovakia - Pandemic and Post-Pandemic Period - Lešková, Radka, 1996-
Podľa ústavného zákona sa fiškálnou udržateľnosťou rozumie dosiahnutie takého stavu hospodárenia, v ktorom saldo rozpočtu a dlh verejnej správy zabezpečujú, že ani očakávaná zmena príjmov a výdavkov verejnej správy podľa základného scenára v nasledujúcich rokoch nespôsobí zvýšenie dlhu verejnej správy nad hornú hranicu dlhu verejnej správy. Aktuálnosť otázky fiškálnej udržateľnosti sa v posledných rokoch zvýraznila najmä v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom, ktorá spôsobila výrazný tlak na verejné financie všetkých krajín vrátane Slovenska. Cieľom príspevku je zhodnotiť dopady pandémie na fiškálnu udržateľnosť Slovenska, ako aj načrtnúť možný vývoj dlhodobej fiškálnej udržateľnosti v postpandemickom období.