Supporting Organization Entities of the Circular Economy Through Environmental Elements in Transport Taxation - Ďurinová, Ivona, 1964-
Štát môže významne prispieť k udržateľnému rozvoju a obehovému hospodárstvu prostredníctvom rôznych nástrojov daňovej politiky. V súčasnosti prebieha široká diskusia o tom, ako znížiť emisie a chrániť životné prostredie, ktoré je znečistené v dôsledku motorových vozidiel. Cieľom príspevku je zhodnotiť využitie dane z motorových vozidiel v Slovenskej republike ako nástroja na podporu obehového hospodárstva a udržateľného rozvoja a poukázať na možnosti efektívnejšieho využívania environmentálnych prvkov v zdaňovaní dopravy na základe porovnania legislatívy zdaňovania motorových vozidiel v Slovenskej republike a vo Švédsku. Pozornosť bude zameraná najmä na zdaňovanie osobných automobilov. V práci je použitá metóda komparácie, syntézy a dedukcie. Švédsko má v porovnaní so Slovenskom značne komplexnejší systém zdaňovania a kladie väčší dôraz na environmentálne aspekty.