Importance of Spatial Proximity in the Pharmacy Retail Market - Kališ, Richard, 1991-
Článok analyzuje vplyvy konkurencie na maloobchodný lekárenský priemysel. Na základe agregovaných údajov na úrovni firiem pre slovenský lekárenský trh naše výsledky naznačujú veľmi elastický dopyt, pokiaľ ide o vzdialenosť lekárov a lekární. Tieto výsledky sú v súlade s ďalšími zisteniami, že po deregulácii priemyslu prevládla konkurencia v podobe priestorovej blízkosti k lekárom. Ak má lekáreň za cieľ maximalizovať trhový podiel na predpisoch, blízkosť lekára je kľúčová, pretože takmer polovica všetkých predpisov sa odoberá v najbližšej lekárni od predpisujúceho lekára. Pokiaľ ide o politické odporúčania, túto závislosť možno využiť na zachovanie širokej dostupnosti deregulovaného maloobchodného odvetvia lekární prostredníctvom regulácie vstupu lekárov.