Work Engagement of University Lecturers as a Prerequisite for the Quality of Higher Education in Slovakia - Jankelová, Nadežda, 1966-
Vysoké školy na Slovensku v súčasnosti čelia výzvam súvisiacim s ich transformáciou a zvyšujúcimi sa nárokmi na kvalitu vzdelávania. Na vysokoškolských učiteľov sú kladené vysoké nároky z hľadiska ich odbornosti a vedecko-pedagogickej činnosti. To si vyžaduje, aby si udržiavali vysokú úroveň pracovného nasadenia. Cieľom príspevku je identifikovať faktory, ktoré ovplyvňujú pracovné nasadenie vysokoškolských učiteľov v prostredí slovenských vysokých škôl, a preskúmať ich vzájomné vzťahy. Na zber údajov bol použitý dotazníkový prieskum a údaje boli vyhodnotené metódou PLS-SEM s podporou softvéru SmartPLS 3.3. Zistenia ukazujú, že vnímanie organizačnej podpory a psychologického posilnenia zohráva úlohu pri zvyšovaní pracovného nasadenia vysokoškolských učiteľov. To ponúka manažmentu vysokých škôl nástroje, ktoré môžu využiť na pozitívne ovplyvňovanie pracovnej angažovanosti svojich kľúčových zamestnancov.