Starting Points for the Application of New Trends in Waste Management - Rakovská, Júlia, 1972-
V príspevku sa analyzuje vývoj produkcie komunálnych odpadov na Slovensku a vo svete a poukazuje sa na možné riešenia v oblasti odpadového hospodárstva, pričom pri skúmaní východísk pre uplatnenie moderných trendov v odpadovom hospodárstve sa zameriava na porovnanie vývoja produkcie komunálnych odpadov vo svete a na Slovensku. Výskum sa zaoberá problematikou uplatňovania moderných trendov v odpadovom hospodárstve – množstvo vyprodukovaného odpadu sa každoročne zvyšuje, v roku 2021 sa na Slovensku vyprodukovalo 2,7 milióna ton komunálneho odpadu, čo predstavuje 497 kilogramov odpadu na osobu. Zavádzaniu moderných trendov v odpadovom hospodárstve v súčasnosti predchádza najmä riešenie vysokej miery skládkovania, znižovanie objemu produkovaného odpadu a zvyšovanie miery triedenia komunálneho odpadu.