European Union Law Compliance Trends: a Case Study of the Visegrad Group - Augustín, Michael, 1991-
Príspevok skúma dodržiavanie právnych predpisov EÚ a riešenie prípadov porušenia právnych predpisov so zameraním na krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Jeho cieľom je zmapovať súčasný stav implementácie práva EÚ v krajinách V4, preskúmať problematické oblasti politiky a kritické výzvy, ktorým tieto krajiny čelia pri uplatňovaní práva EÚ. Autor sa pýta, či sú v súčasnosti medzi krajinami V4 výrazné rozdiely v tom, ako vlády pristupujú k implementácii práva EÚ z pohľadu ich porušovania a transpozície. Štúdia dospela k záveru, že existujúce rozdiely medzi krajinami V4 podčiarkujú dynamický vzťah medzi záznamami o priestupkoch a ich špecifickými postojmi v týchto oblastiach európskej integrácie, pričom poukazuje na rozdielne výkony členských štátov a rozdielne prístupy k implementácii práva EÚ v jednotlivých oblastiach politiky.