Position of the Holy See in Diplomatic Relations - Baleha, Andrianna, 1990-
Vatikánska diplomacia zohráva významnú úlohu v medzinárodných vzťahoch, kde je dôležitým zdrojom mäkkej sily. Nadviazanie dialógu, hľadanie kompromisu, nezapájanie sa do sporov medzi štátmi a zachovanie neutrality počas vojenského konfliktu sú charakteristické znaky diplomacie Svätej stolice. Na základe rozboru a dedukcie usudzujeme, že Svätá stolica aktívne presadzuje odzbrojenie krajín, znižovanie výroby a obchodu so zbraňami, no zároveň v prípade vojenského konfliktu nepopiera možnosť použitie ozbrojených síl na ochranu civilného obyvateľstva.