Countermeasures in International Law – New Norms in the Making? - Brocková, Katarína, 1976-
Okrem iných dôsledkov aj prebiehajúca ruská invázia na Ukrajinu presunul pozornosť na niektoré teoretické aspekty aplikácie protiopatrení podľa medzinárodného práva. Táto otázka je vysoko aktuálna najmä v kontexte úvah o možnom využití ruských suverénnych aktív na účely rekonštrukcie Ukrajiny. Ako sa všeobecne uvádzalo, členovia koalície, ktorej cieľom je pomôcť Ukrajine odraziť ruskú inváziu, skúmali dostupné právne možnosti, ktoré by slúžili na zabránenie schopnosti ruskej vojnovej mašinérie pokračovať vo vojenskom úsilí proti svojmu susedovi, ako aj na prispenie zdroje potrebné na zmiernenie rozsiahlych škôd spôsobených agresiou. Keďže zákon o protiopatreniach spadá do oblasti obyčajového medzinárodného práva, ktoré ešte nie je kodifikované, umožňuje vznik rôznych, často si navzájom konkurujúcich právnych výkladov zo strany členov medzinárodného spoločenstva. Cieľom tohto príspevku je analyzovať, či tento vývoj môže signalizovať vznik nových interpretácií alebo dokonca nových noriem medzinárodného obyčajového práva týkajúcich sa uplatňovania protiopatrení podľa medzinárodného práva.