The 2023 Snap Elections in Slovakia - Csányi, Peter, 1978-
Predčasné parlamentné voľby 2023 sa na Slovensku konali 30. septembra 2023. Väčšina prieskumov verejnej mienky naznačovala, že na prvom mieste bude populistická strana SMER-SSD na čele s trojnásobným expremiérom Robertom Ficom. SMER-SSD odišiel z funkcie v roku 2020 po ôsmich rokoch pri moci po prekvapivom víťazstve v tomročných parlamentných voľbách samozvaného protikorupčného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Väčšina ostatných politických strán na roztrieštenej slovenskej politickej scéne sa snažila zastaviť návrat SMER-SSD, strany, pod ktorou sa darilo organizovanému zločinu, do vlády. Predvolebná kampaň bola zameraná na korupčné škandály, spoločenské hodnoty, politické boje, ekonomický výhľad krajiny a podporu Slovenska Ukrajine po ruskej invázii. Voľby vyhral opozičný SMER-SSD (23 %), nasledovalo Progresívne Slovensko (PS) (18 %) a HLAS-sociálna demokracia (14,7 %). Keďže žiadna politická sila nedosiahla parlamentnú väčšinu, SMER-SSD potreboval na zostavenie vlády nájsť koaličných partnerov. V povolebných rozhovoroch bojovali populisti a liberáli o podporu HLAS, aby mohli zostaviť vládu a nastaviť smerovanie Slovenska na najbližšie štyri roky. Keď HLAS odmietla liberálov, Fico mal hladkú cestu k štvrtému premiérskemu kreslu. Parlamentnú väčšinu vytvoril podpisom koaličnej vládnej zmluvy s ľavicovou politickou stranou HLAS a ultranacionalistickou Slovenskou národnou stranou (SNS).