Is the Arab League Doomed to Fail? - Dančo, Ján, 1996-
Myšlienky panarabizmu, vzájomnej arabskej jednoty a dekolonizácie boli jednou z ústredných tém povojnového vývoja na Blízkom východe. Základnou platformou pre koordináciu politických a ekonomických aktivít arabských krajín sa v tomto období stala Arabská liga, ktorá bola založená v roku 1945. Cieľom tohto príspevku je definovať základné udalosti formujúce túto organizáciu, ako aj jej viaceré nedostatky a možné budúce scenáre jej ďalšieho vývoja. Je jasné, že Arabská liga časom stratila pôdu pod nohami, a preto je rozumné očakávať jej transformáciu alebo dokonca úplný zánik.