Aspekty využitia vody ako prírodného zdroja energie (malé vodné elektrárne) - Nováková, Michaela, 1977-
Jedným z najdôležitejších zdrojov prírody je voda, nielen podzemná a jej zásoby, potrebné pre život, ale aj zdroje vody, zaisťujúce výrobu elektrickej energie, kde sa voda dostáva do popredia vďaka svojej obrovskej sile. Je silným živlom, ktorý môže pomáhať, ale aj ublížiť a to najmä pri záplavách, kedy berie so sebou všetko, čo jej príde do cesty, čo malo za následok rozšírenie výstavieb malých vodných elektrárni na vodných tokoch, kde neplnia len funkciu výroby elektrickej energie, ale aj chránia majetok a obyvateľov pred záplavami regulovaním toku daných riek.