The Significance of the Classification of Seafloor Features For the Application of Art. 76 UNCLOS in the Arctic Ocean - Harakaľová, Dorota, 1989-
Článok 76 UNCLOS obsahuje právnu definíciu kontinentálneho šelfu. „Právny kontinentálny šelf“ nezodpovedá svojej vedeckej definícii a bol koncipovaný za účelom udelenia suverénnych práv pobrežným štátom vyplývajúcich z tohto konceptu (a teda významných ekonomických výhod s uplatnením erga omnes). Hoci je legálny kontinentálny šelf fiktívny pojem, je založený na prísnych vedeckých kritériách, ktoré určujú jeho vonkajšie hranice nad 200 NM. Ako možno premeniť morfológiu morského dna na zákon a aké sú dôsledky rozdielnej klasifikácie relevantných znakov? Článok pojednáva o význame klasifikácie prvkov morského dna pre definovanie hraníc kontinentálneho šelfu. Uplatňuje sa na špecifické prvky morského dna v Severnom ľadovom oceáne, ktorých klasifikácia bola predložená v dokumentoch pre Komisiu o hraniciach kontinentálneho šelfu.