Political Map of Argentina After Presidential Elections 2023 - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Argentína je jedným z najdôležitejších hráčov v Latinskej Amerike. Spolu s Brazíliou a Mexikom bojuje o post regionálneho lídra. Kým v oblasti zahraničnej politiky sa vymedzuje minimálne ako regionálna veľmoc, v oblasti vnútornej politiky sa dlhodobo borí s problémami v ekonomickej a sociálnej oblasti. Tie sú znásobené vysokou, zvyčajne dvojcifernou infláciou. Na jednej strane sú obyvatelia Argentíny unavení z neschopnosti politikov vyriešiť základné sociálne a ekonomické výzvy krajiny, no na druhej strane sa odmietajú vzdať sociálnych dávok. Ekonomické a sociálne témy boli kľúčovými témami volebného roku 2023. Ich výsledok však priniesol zásadnú zmenu. Argentínčania si za prezidenta nezvolili žiadneho z predstaviteľov etablovaných politických strán. Položili svoje nádeje do rúk Javiera Mileia, ktorý nereprezentuje žiadny z hlavných politických prúdov v krajine. Na svoje zvolenie potreboval dve kolá volieb. Nezopakoval úspech perónistického kandidáta Alberta Fernandéza z roku 2019, ktorý bol zvolený v prvom kolo volieb.