International Trade as a Determinant of Economic Growth: A Review of Contemporary Knowledge - Kunychka, Mykhaylo, 1990-
Snáď najviac študovanou problematikou v ekonómii je ekonomický rast a jeho determinanty. Tu môžeme spomenúť nielen ekonomické determinanty rastu, ale aj geografické, kultúrne, politické a inštitucionálne parametre. Predmetom tejto štúdie je dynamika a štruktúra medzinárodného obchodu ako jeden z vysvetľujúcich faktorov rastu produkcie. Analýza súčasných názorov na problematiku vzťahu medzi obchodom a hospodárskym rastom. Empirické skúmanie vzťahu medzi dynamikou obchodných tokov a ich komoditnou štruktúrou na ekonomický rast. Výsledky naznačujú, že tempo rastu importu má väčší vplyv na rast ekonomiky v porovnaní s tempom rastu exportu. Zdá sa, že diverzifikácia exportných produktov má neočakávaný vplyv na rast. Naopak regresná analýza ukazuje, že exportná špecializácia je spojená s vyšším rastom reálneho HDP.