Interest Rate Development and Their Impact on Business Decision-Making - Polednáková, Anna, 1957-
Cieľom príspevku je analyzovať vplyv nízkych úrokových sadzieb na využívanie úverových zdrojov v podnikoch automobilového priemyslu a poukázať na možnú koreláciu medzi úrokovými sadzbami a zadlženosťou podnikov, ktorá ovplyvňuje kvantitatívne výsledky podnikov. Príspevok poukazuje na vývoj úrokových sadzieb bankových úverov a definuje príčiny pretrvávajúceho obdobia nízkych úrokových sadzieb. Takéto prostredie na finančných trhoch viedlo podniky k väčšiemu zadlžovaniu prostredníctvom bankových úverov, čo malo následne pozitívny alebo negatívny vplyv na ich finančné výsledky. Uvedený predpoklad, vyjadrený prostredníctvom hypotéz, sa následne skúma pomocou štatistických metód. Zámerom je preskúmať vzťah medzi bankovými úvermi a dlhodobými aktívami, ako aj zistiť, aký vplyv má využívanie úverových zdrojov pri nízkych úrokových sadzbách na rentabilitu vlastného kapitálu (return on equity, ROE) podnikov vo vybranom odvetví (automobilový priemysel).