Inovácie biznis modelov v elektromobilite - Lauko, Rastislav, 1979-
Obchodný model prevádzkovateľa nabíjacích staníc/poskytovateľa služieb elektronickej mobility je v rámci odvetvia mobility relatívne novým prístupom. Ak vezmeme do úvahy rýchly vývoj elektrických vozidiel na celom svete, nasadenie príslušnej nabíjacej infraštruktúry, kvantitatívny rast sleduje exponenciálnu krivku. Vývoj technológií a preferencie zákazníkov sa však tiež vyvíjajú, preto by prevádzkovatelia nabíjacích staníc/poskytovatelia služieb elektronickej mobility mali reflektovať pretrvávajúce dôsledky na trhu, aby zostali konkurencieschopní. V tomto článku sa zaoberáme inováciami, ako je recyklácia nabíjačiek, pripojenie a nabíjanie, inteligentné nabíjanie, rozbočovače na diaľniciach, riešenia mimo siete a nastavenie distribučných taríf. Dospeli sme k záveru, že nedávno uplatňovaná cenová ponuka zo strany prevádzkovateľa nabíjacích staníc/poskytovateľov služieb E-mobility môže viesť k situácii, kedy zákazníci požadujú vyššiu transparentnosť. Na záver uvádzame návrh nastavenia veľmi jednoduchej cenovej štruktúry zo strany týchto významných hráčov na trhu e-mobility a odporúčania na prispôsobenie popisu obchodného modelu CANVAS