Porovnanie vybraných ukazovateľov v krajinách Vyšehradskej štvorky - Barilová, Barbara, 1997-
Cieľom tohto príspevku je preskúmať a porovnať vybrané ekonomické ukazovatele jednotlivých krajín Vyšehradskej štvorky od roku 2013 do roku 2022. Porovnávali sme mieru inflácie, priemernú mzdu a výšku hrubého domáceho produktu na obyvateľa. Nakoniec sme sa zamerali na hodnotenie jednotlivých krajín v globálnom inovačnom indexe a identifikovanie vzťahu medzi vybranými ukazovateľmi. Zistili sme, že existuje pozitívna korelácia medzi priemernou mesačnou mzdou a HDP, silná negatívna korelácia medzi priemernou mesačnou mzdou a inovačným indexom a negatívna korelácia medzi hrubým domácim produktom a inovačným indexom. Možná príčina tohto fenoménu bola rozobraná v diskusii.