Factors Influencing the Level of Digital Skills of Slovak Women - Kocúrová, Nina, 1997-
Ženy na Slovensku sú na informatických pozíciách málo zastúpené a ich digitálne zručnosti sú nižšie v porovnaní s mužmi a tiež so ženami v západnej Európe. O príčinách tohto zaostávania špecifických pre danú krajinu sa vie málo. Cieľom príspevku je preskúmať faktory ovplyvňujúce úroveň digitálnych zručností žien. V rokoch 2022 – 2023 sa spolu 262 slovenských žien zúčastnilo na mimovládnom vzdelávacom kurze určenom na zlepšenie ich pokročilých digitálnych zručností a odpovedalo na niekoľko otázok týkajúcich sa témy tohto výskumu. Zistenia ukazujú, že vonkajšie faktory, ako je motivácia od kolegov, priateľov alebo požiadavky zamestnávateľa, ovplyvňujú ženy v zanedbateľnej miere. Vnútorné motivačné faktory, ako napr. „spoznávanie nových prístupov“ a zámer „rozvíjať sa vo všeobecnosti“, významne predpovedajú súčasnú úroveň digitálnych zručností žien. Ženy s vyššou úrovňou digitálnych zručností sú motivované interne a snaha o externú motiváciu v organizáciách prináša očakávaný efekt.