Efektívne využitie sociálnych médií na krízovú komunikáciu - Piatra, Lukáš, 1996-
Krízový manažment, ktorý zahŕňa krízovú komunikáciu, je nevyhnutnou súčasťou PR. Sociálne siete výrazne ovplyvňujú vývoj krízovej komunikácie. Vďaka možnosti zdieľania, siete a sile a schopnosti hromadného odosielania sa rýchlo stala najefektívnejšou metódou komunikácie na celom svete. Platformy sociálnych médií ako Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest a ďalšie začínajú novú éru krízovej komunikácie medzi organizáciou a jej zainteresovanými stranami. Cieľom tohto príspevku bolo na základe prehľadu literatúry a údajov tretích strán analyzovať najlepšie postupy efektívneho využívania sociálnych médií na krízovú komunikáciu. V tomto príspevku sme sa zamerali na dôveryhodnosť špeciálnych médií, možnosť viesť dialóg, sledovanie verejnej mienky a nové trendy.