Is the European Union an Environmental Leader in World Trade? - Smolková, Sára, 1998-
V kontexte environmentálnej udržateľnosti a ekologických výziev je Európska únia (EÚ) často identifikovaná ako environmentálny líder na medzinárodnej scéne. Environmentálne politiky a opatrenia EÚ presadzuje práve v oblasti obchodu s nečlenskými krajinami. Cieľom tohto dokumentu je určiť, či možno EÚ považovať za environmentálneho lídra vo svetovom obchode na základe stanovených kritérií. Na dosiahnutie tohto cieľa boli navrhnuté kvantitatívne a kvalitatívne kritériá pokrývajúce viaceré ukazovatele zahraničného obchodu s environmentálnymi tovarmi. Pozícia EÚ podľa každého kritéria bola hodnotená v porovnaní s 9 obchodnými svetovými mocnosťami. Zistili sme, že EÚ má vo väčšine týchto kritérií lepšie postavenie ako iné obchodné mocnosti. Prínosom príspevku je prehľad súčasného stavu a vývoja svetového obchodu s environmentálnymi tovarmi a zhodnotenie postavenia EÚ v tejto oblasti, ktorý môže byť použitý ako podkladový materiál pri formovaní obchodnej a environmentálnej politiky a stratégií.