Nájomné bývanie – aktívne programy podpory, úspešnosť ich implementácie v SR. - Včelík, Andrej, 1976-
Tradícia nájomného bývania nie je na Slovensku ani vo všetkých ostatných krajinách V4 príliš populárna. Zdá sa, že vlastnícka paradigma je v tomto regióne veľmi silná v porovnaní napr. krajiny DACH. Na základe toho nebol medzi obyvateľstvom ani politickou reprezentáciou výrazný dopyt po podpore projektov rozvoja nájomného bývania. Táto situácia sa zmenila v období po roku 2014, keď ceny nehnuteľností začali rásť a dostupnosť bývania sa zhoršila vo všetkých sociálnych vrstvách. Tento článok skúma existujúce podporné schémy zamerané na bývanie, ako aj nové, ktoré boli zavedené v poslednej dobe. Tie sa posudzujú aj podľa objemu projektov, ktoré boli ukončené s využitím príslušných programov. Zameriavame sa aj na alternatívny prístup, ktorý zaviedlo mesto Bratislava, ktoré inšpirované niektorými inými hlavnými mestami zmenilo zonáciu cieľových území existujúcich developerov, zväčšilo ich výmeru a na oplátku získalo časť na novovzniknutých bytoch.