Model implementácia rozšírenej zodpovednosti výrobcov pre taba-kové produkty s filtrami obsahujúce plasty na Slovensku - Jurkovič, Miroslav, 1979-
Rozšírená zodpovednosť výrobcu (EPR) predstavuje kľúčový regulačný nástroj pri motivácii ekonomických subjektov, aby sa vydali na cestu k obehovému hospodárstvu. EPR je nariadenie, ktoré rozširuje zodpovednosť výrobcu za bod vytvorenia produktu tak, aby zahŕňal celú fázu životného cyklu produktu po konzumácii. Jeho počiatky siahajú do 90. rokov 20. storočia, pričom sa primárne zameriava na cieľ uľahčiť separovaný zber a recykláciu. V poslednom čase sa však EPR vyvinul tak, aby pripomínal niečo bližšie k špecializovanej sektorovej dani. Najmä tabakové výrobky s filtrami (TP) spadajú pod obmedzenia Európskej únie týkajúce sa určitých plastov na jedno použitie.