Business Conditions in Contemporary Geopolitics - Tóthová, Alena, 1968-
Dnes žijeme v dynamickom svete zameranom na rastúcu spotrebu, ktorá má aj svoje nepríjemné dôsledky. V príspevku sú uvedené základné charakteristiky globálnych pohybov a ich následné dôsledky. Zameriava sa na ekonomickú situáciu vybranej vzorky krajín Európskej únie, ktorá dokumentuje podmienky podnikania v týchto krajinách. Ekonomická situácia sa hodnotí na základe viacerých ukazovateľov. Výber a zvolené poradie ukazovateľov má za úlohu poukázať na vzájomné tendencie. Výskumnými metódami na získanie výsledkov sú analýza, syntéza, komparácia a indukcia. V centre pozornosti je Slovensko a podmienky podnikania na ňom. Analýzy a porovnania poukazujú na schopnosť Slovenska vyrovnať sa s požiadavkami a očakávanými trendmi svetového vývoja v porovnaní s ostatnými 12 krajinami EÚ.