Enhancing Sustainability: Evaluating the Deposit Return System for PET Bottles and Aluminium Cans in Slovakia - Insights from Retail Chain Employees and a Food Wholesaler Owner - Jarossová, Malgorzata Agnieszka, 1978-
Zhodnotenie zálohového systému na PET fľaše a hliníkové plechovky na Slovensku zamestnancami maloobchodných reťazcov a majiteľom veľkoobchodu s potravinami. V prieskume bola použitá metóda štruktúrovaného rozhovoru s vyššie uvedenými zamestnancami. Prieskum odhalil, že zamestnanci vnímajú časté zasekávanie, čistenie, resp. prevádzkové problémy ako hlavné problémy zálohových systémov v maloobchodných reťazcoch. Tieto problémy si vyžadujú dodatočnú prácu zamestnancov, keďže spoločnosti nenajímajú nikoho na údržbu týchto automatov. Majiteľ veľkoobchodu s potravinami vyjadril obavy zavedenia zálohového systému z dôvodu vysokých poplatkov spojených s nákupom zálohových automatov a navyše spomenul nedostatočnú finančnú podporu od vlády. Zákazníci zase používajú rôzne metódy na obchádzanie pravidiel, napríklad viacnásobné skenovanie kódu.