Stratified Landscapes of Waste Management in the European Union: An Empirical Analysis - Štetka, Peter, 1986-
V súvislosti s narastajúcimi environmentálnymi výzvami nadobúda efektívne nakladanie s odpadom rozhodujúci význam. Cieľom príspevku je poskytnúť detailné pochopenie postupov nakladania s odpadmi v 27 krajinách Európskej únie pomocou prístupu klastrovej analýzy. Využitím súbehu štatistickej vhodnosti, manažérskej relevantnosti a cieľovej orientácie ako kritérií sa prostredníctvom hierarchického zhlukovania určuje riešenie pozostávajúce zo štyroch segmentov, ktoré sa potvrdzuje analýzou hlavných komponentov. Segmenty sú označené ako ekologicky progresívni lídri, vyrovnaní recyklátori, zaostávajúci a nedostatoční v recyklácii, pričom každý z nich sa vyznačuje profilom odpadového hospodárstva v rámci štyroch kľúčových premenných: plastové, kovové, papierové (resp. kartónové) a drevené obaly. Empirické zistenia odhaľujú odlišné paradigmy v nakladaní s odpadom v jednotlivých segmentoch, čím ponúkajú cielené poznatky pre tvorcov politík a zainteresované strany v odvetví.