Financial digitalization: Trends,Oopportunities and risks - Golha, Peter, 1977-
V poslednom desaťročí pozorujeme silnejúci trend klesajúceho podielu tradičných bánk vo finančnom sprostredkovaní. Jednou z príčin tohto vývoja je proces digitalizácie finančného priemyslu. Vo finančnom sektore, alebo lepšie povedané popri ňom, sa rozvinul prakticky nový priemysel FinTech. Tento vývoj prináša viaceré významné príležitosti a riziká v mnohých aspektoch, najmä v oblastiach ako spokojnosť spotrebiteľov, efektívnosť finančného sprostredkovania, efektívnosť menovej politiky, či v širšom kontexte finančnej stability. V tomto článku prinášame literárny prehľad na danú tému a formulujeme najvýznamnejšie príležitosti a riziká prebiehajúcich inovácií vo finančnom sektore s osobitným zameraním na digitalizáciu a sektor FinTech.