European Union on the Way Towards Sustainability in the Domain of Food Security, Improved Nutrition, and Sustainable Agriculture - Szaryszová, Petra, 1984-
Trvalo udržateľný rozvoj bol globálnou kľúčovou otázkou a je v záujme ľudí. Medzi 17 cieľmi trvalo udržateľného rozvoja je cieľ 2 významný z hľadiska odstránenia hladu, dosiahnutia potravinovej bezpečnosti a zlepšenia trvalo udržateľného poľnohospodárstva. Cieľom štúdie je analyzovať stav, vývoj, asociáciu a konvergenciu ukazovateľov, ktoré súvisia s monitorovaním pokroku krajín Európskej únie smerom k cieľu nulového hladu. Na analytické účely bol použitý jednorozmerný štatistický prístup, korelačná analýza zobrazovala lineárny vzťah medzi premennými, na zistenie priebehu konvergencie sa použili koeficienty sigma a Beta konvergencie a čísla indexov umožnili sledovať zmeny ukazovateľov v čase. Bola zistená konvergencia príjmov z poľnohospodárskeho faktora na ročné úsilie, čo je pozitívny signál pre proces dobiehania krajín EÚ. Bola zistená pozitívna a významná korelácia medzi štátnou podporou výskumu a vývoja v poľnohospodárstve a príjmom z poľnohospodárskeho faktora, preto zvýšenie alokácie vládnej podpory na výskum a vývoj v poľnohospodárstve môže viesť k zvýšeniu príjmov z poľnohospodárstva. Analýza poukázala na negatívnu, významnú koreláciu medzi emisiami amoniaku z poľnohospodárstva a oblasťou s ekologickým poľnohospodárstvom, ktorá podporuje myšlienku zvýšenia ekologického poľnohospodárstva s prínosom pre životné prostredie a zdravie obyvateľstva. Výsledky štúdie môžu byť použité na ďalší rozvoj ambícií EÚ smerom k udržateľnému poľnohospodárstvu a výžive