Importance of Internationalization of Small and Medium-Sized Enterprises and Family Businesses in the Development of Tourism in Slovakia - Kašťáková, Elena, 1974-
V súčasnosti je téma dôležitosti internacionalizácie malých a stredných podnikov (MSP) a rodinných firiem čoraz silnejšia a okamžite sa stáva aktuálnejšou aj vo využívaní cestovného ruchu. Široko sa o ňom diskutuje nielen na štátnej úrovni, ale aj na medzinárodných fórach. Cieľom tohto príspevku je na príklade Slovenska preskúmať význam internacionalizácie MSP a vzniku rodinných podnikov (aj so zameraním na ženy v podnikaní) pre rozvoj cestovného ruchu. MSP v SR v oblasti cestovného ruchu čelia mnohým výzvam v oblasti internacionalizácie a podpory exportu, či už vo financovaní, vzdelávaní, spolupráci s akademickými inštitúciami. Je potrebné zamerať sa na podporu v oblasti vzdelávania MSP, rodinného podnikania a žien v podnikaní, vytvorenie jednotnej databázy slovenských exportérov pre cestovný ruch, podporiť vznik špecializovaných združení zahraničného obchodu MSP v oblasti cestovný ruch, financovanie exportných aktivít MSP v cestovnom ruchu a vytváranie špecializovaných združení zahraničného obchodu MSP so zameraním na cestovný ruch.