Alternatives to a Program for Supporting the Development of Ethics - Kissová, Jana, 1979-
Zavedenie etiky do podniku je zvyčajne dlhodobý a náročný proces, ktorý si vyžaduje zapojenie všetkých jednotlivcov a zainteresovaných strán v podniku. Základom pre zavedenie a integráciu etiky do podniku je často široko používaný model PDCA (Plan-Do-Check-Act). Ide o všeobecný model vhodný na efektívne riešenie každodenných problémov v rôznych oblastiach a na zlepšovanie procesov, systémov a činností. Model je použiteľný na všetkých úrovniach podniku a možno ho použiť na zlepšenie rôznych procesov, preto sa často využíva. Cieľom príspevku je objasniť možnosti a alternatívy podpory rozvoja etiky v podnikoch. Osobitná pozornosť je venovaná etickému programu ako kľúčovému atribútu rozvoja etiky v podnikoch, pričom je súčasne prezentovaný súčasný stav implementácie etiky a nástrojov etického programu v slovenských podnikoch prostredníctvom realizovaného dotazníkového prieskumu.