Comparison of the Competitiveness of the BRICS Countries and the USA - Kalusová, Lenka, 1987-
Konkurencieschopnosť krajín je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim výkonnosť hospodárstva. Príspevok sa zaoberá porovnaním konkurencieschopnosti rozvojových krajín zaradených do skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika). Porovnáva sa konkurencieschopnosť krajín BRICS s jednou z najrozvinutejších ekonomík sveta, USA. Pri hodnotení konkurencieschopnosti krajín BRICS a USA sa využíva niekoľko rôznych metód a indexov, ktoré každoročne zostavujú významné svetové inštitúcie (napríklad Svetová banka). Z veľkého množstva indexov sa na hodnotenie vybraných krajín vybrali globálny index udržateľnej konkurencieschopnosti, globálny index inovácií, index vnímania korupcie a ďalšie. Z výskumu vyplýva, že spomedzi krajín BRICS je čínska ekonomika najkonkurencieschopnejšia, avšak podľa výsledkov vybraných indexov je jej konkurencieschopnosť slabšia ako konkurencieschopnosť USA.