IT Service Management as the Support for Digital Transformation in the Financial Sector - Filanová, Jana, 1967-
Digitálna transformácia vo finančnom sektore je nepretržitý proces, ktorý ovplyvňuje externé aj interné prostredie prostredníctvom prepracovania interných procesov a existujúcich metód. Cieľom príspevku je zhodnotiť stav riadenia IT služieb (IT service management, ITSM) ako podpory digitálnej transformácie s dôrazom na zosúladenie biznisu a IT a využitie koncepčných rámcov v riadení IT prevádzky. Príspevok sa zameriava na banky a poisťovne, pretože na riadenie digitálnej transformácie vyčleňujú značné zdroje. Výsledky výskumu sú založené na analýze údajov z dotazníkového prieskumu medzi spoločnosťami na Slovensku. Výsledky výskumu v súlade s komparatívnymi štúdiami potvrdzujú, že väčšina finančných spoločností má zabezpečenú prevádzku IT služieb. Spoločnosti, ktoré uviedli, že majú zavedenú IT stratégiu, tiež uviedli, že ich IT stratégia je v súlade s ich obchodnou stratégiou. Najpoužívanejšou normou je ISO/IEC 27001, ktorá zaznamenala rastúci trend v dôsledku masívnej digitalizácie.