Regionálne disparity v oblasti financovania výskumu a vývoja na Slovensku a v Poľsku - Duľová Spišáková, Emília, 1983-
Výskum a vývoj predstavujú hybnú silu ekonomiky a prispievajú k zvyšovaniu jej konkurencieschopnosti. Len krajiny, ktoré investujú dostatočné množstvo finančných prostriedkov do výskumných, vývojových a inovačných aktivít, sú schopné napredovať, uspieť v aktuálne veľmi silnom konkurenčnom boji a prispievať tak k zvyšovaniu životnej úrovne svojich obyvateľov. Zhodnotenie vývoja a úrovne financovania výskumu a vývoja na Slovensku a v Poľsku a poukázanie na regionálne disparity v tejto oblasti prostredníctvom analýzy, trendovej a priestorovej komparácie. Posúdenie miery naplnenia, resp. nenaplnenia cieľa stratégie Európa 2020 v sledovanej oblasti a následne, s využitím regresnej analýzy, predpovedanie možného budúceho vývoja ukazovateľa vyjadrujúceho podiel výdavkov na výskumné a vývojové aktivity na HDP krajiny do roku 2025.