Školská dochádzka a jej predčasné ukončenie v kontexte stratégií Európa 2020 a Agendy 2030 - Megyesiová, Silvia, 1969-
Členské krajiny Európskej únii si v rámci svojich stratégií stanovujú ambiciózne ciele, pričom inak tomu nebolo ani v prípade stratégie Európa 2020 a stratégie Agenda 2030. Analýza naplnenia ambícií krajín EÚ v oblasti vzdelávania. Podiel osôb vo veku 18 až 24 rokov, ktorí predčasne ukončia školskú dochádzku podľa stratégie Európa 2020 nemal presiahnuť úroveň desiatich percent. Táto ambícia bola naplnená, nakoľko podiel mladých ľudí, ktorí predčasne ukončili školskú dochádzku bol v roku 2020 9,9 %. Krajiny EÚ však mali cieľové hodnoty uvedeného indikátora definované odlišne. Cieľovú úroveň do roku 2020 sa podarilo naplniť pätnástim krajinám EÚ a dvanásť krajín svoj cieľ nesplnilo. Krajiny EÚ-27 si v rámci aktuálnej stratégie Agenda 2030 stanovili ešte ambicióznejší cieľ v oblasti vzdelávania a to cieľovou hodnotu 9 % pre podiel mladých ľudí, ktorí predčasne ukončia školskú dochádzku. Podľa najaktuálnejších dostupných údajov za rok 2022 a vývoja časového radu uvedeného indikátora v predchádzajúcich rokoch je vysoko pravdepodobné, že vo väčšine krajín EÚ sa tento cieľ podarí naplniť, avšak problémom sú krajiny s veľmi vysokou úrovňou daného ukazovateľa. V Španielsku a v Rumunsku bol v roku 2022 podiel mladých ľudí, ktorí predčasne ukončili školskú dochádzku vyšší než 13,5 % a naopak v Írsku a Chorvátku bol tento podiel nižší než 4 %.