Methodology of Creation of Indexes in the Field of the Business Environment - Kopčáková, Janka, 1994-
V celosvetovom meradle sa nám vyskytuje mnoho indexov. Avšak, ak sa bližšie zameriame práve na podnikateľské prostredie, vystupuje tu index, ktorý je pre túto oblasť špecifický. Index podnikateľského prostredia vyjadruje spokojnosť, resp. nespokojnosť jednotlivých podnikateľov s kvalitou podnikateľského prostredia, v ktorom pôsobia a vykonávajú svoju podnikateľskú činnosť. Každá novelizácia, vyhláška, či legislatívna zmena môže mať negatívny dopad na kvalitu podnikateľského prostredia. Neodmysliteľnou súčasťou Indexu podnikateľského prostredia je aj Index vnímania korupcie. V rámci Indexu vnímania korupcie sa Slovenská republika v roku 2021 zlepšila v hodnotení o 4 body a postúpila svoje hodnotenie zo 48 bodov (2020) na 52 bodov (2021). Prognózy za rok 2022 hovoria o rovnako zlých výsledkoch IPP vyplývajúcich zo skutočnosti, že tento ukazovateľ dosahoval veľmi zlé výsledky už v roku 2021 a naďalej výrazne rástla nespokojnosť podnikateľov. Skutočnosťou však je, že oba tieto indexy v poslednej dobe zasahuje kritika viacerých zahraničných autorov. Cieľom príspevku bolo poukázať na výšku hodnôt jednotlivých indexov rôznych krajín sveta, aj napriek kritike spomínaných indexov od zahraničných autorov. Dôvodom bol fakt, že aj keď krajiny dosahujú rôzne hodnoty vstupných zdrojov indexov a ekonomika v jednotlivých krajinách je rôzna, pre vstupné zdroje jednotlivých indexov platia rovnaké podmienky vo všetkých krajinách sveta, čo zapríčiňuje rozdielnosť hodnôt týchto indexov.