Catalysing Economic Growth in Balkan Countries - Mkiyes, Hussein, 1996-
Vo svete rýchlosti a transformácie od hmotného k nehmotnému, kvôli internetovej revolúcii a pozoruhodnému technologickému rozvoju a následnej prosperite a rastu jednotlivcov a firiem. V záujme modernizácie rozvinutých krajín podnikli rozvojové krajiny vážne kroky smerom k digitalizácii spoločnosti a hospodárstva. Srbsko je napríklad balkánskym štátom, ktorý posilnil úlohu digitalizácie vo svojich vládnych a komerčných aktivitách a zároveň je jedným z hlavných ukazovateľov rastu HDP, ako aj kľúčovým faktorom pri vstupe do Európskej únie a posilnení trhu. konkurencieschopnosť. Podobne ako Srbsko, väčšina balkánskych štátov má tendenciu využívať digitalizáciu vo svojich aktivitách zameraných na preklenutie digitálnej priepasti medzi balkánskymi štátmi a rozvinutými krajinami Európskej únie na jednej strane a na dosiahnutie prístupových noriem a podmienok Európskej únie na iné. Tento dokument poskytuje komparatívnu analýzu digitálnej priepasti a miery závislosti balkánskych štátov na digitalizácii v ich organizáciách. Jeho cieľom je tiež demonštrovať konzistentnosť trendu balkánskych štátov smerom k digitalizácii s krajinami EÚ prostredníctvom niekoľkých faktorov: Prijať digitalizáciu vo verejných službách (digitálna vláda), zlepšiť zručnosti a znalosti v oblasti digitálnej kultúry medzi jednotlivcami, podporovať digitálnu gramotnosť a stimulovať tvorbu, podpora a finančné a právne financovanie digitálnych platforiem v súlade s balíkmi financovania, právnymi rámcami a nariadeniami zameranými na podporu digitalizácie medzi Balkánom a rozvinutými krajinami.