Annulment of Debt Relief Due to Dishonest Intention of the Debtor in the Decision-making Practice of Slovak Courts - Veterníková, Mária, 1964-
Oddlženie je spôsob riešenia úpadku dlžníka, ktorý je fyzickou osobou. Súčasná právna úprava platobnej neschopnosti v SR, ktorá je účinná od marca 2017, umožňuje dve formy platobnej neschopnosti fyzickej osoby - konkurz alebo splátkový kalendár. Dlžníka možno oddlžiť, ak má čestný úmysel, čo však súd v konkurznom konaní ani v konaní o určenie splátkového kalendára neskúma. Skúma sa len v konaní o zrušenie konkurzu pre nepoctivý úmysel, ktorý môže iniciovať veriteľ postihnutý platobnou neschopnosťou do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo od stanovenia splátkového kalendára. Predpokladom na odvolanie konkurzného konania je preukázanie nepoctivého úmyslu dlžníka. Článok je zameraný na analýzu dostupných rozhodnutí slovenských súdov o zrušení oddlženia pre nepoctivý úmysel a končí zhrnutím výsledkov analýzy. Na základe prieskumu bolo zistené, že návrh na zrušenie oddlženia bol vo väčšine prípadov zamietnutý z dôvodu, že sa nepreukázal nepoctivý úmysel dlžníka.