Financovanie materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti obce v kontexte novej povinnosti - Keller, Marek
S účinnosťou od 1. septembra 2023 sa zaviedla nová povinnosť prerokovať na úrovni obecného zastupiteľstva neposkytnutie plnej výšky finančných prostriedkov z podielových daní vypočítaných podľa nariadenia vlády č. 668/2004 Z.z. o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve pre materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obce. Táto povinnosť bola zavedená s cieľom stransparentnenia financovania materských škôl z podielových daní a súvisí aj s plánovanou zmenou financovania materských škôl v zmysle nastavených cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR. Cieľom tohto článku je predstaviť novú povinnosť a po praktickej stránke uviesť odporúčania a zároveň poukázať na možné pochybenia pri vykazovaní reálnych výdavkov obcí na materské školy v ich zriaďovateľskej pôsobnosti.