Investovanie do spoločností vyplácajúcich dividendu - Zuzik, Jozef, 1985-
Cieľom príspevku je popísať vývoj hodnoty verejne obchodovateľných spoločností pod vplyvom zverejňovania informácií o dividendách. Zdrojom údajov boli verejné oznámenia publikované na platformách ako seekalpha.com, bloomberg.com, finance.yahoo.com ako aj štvrťročné správy jednotlivých spoločností. Za obdobie od 1.1.2021 do 31.10.2023 sme získali 21 237 údajov, ktoré sme ďalej analyzovali. Zamerali sme sa na rôzne aspekty spoločností vyplácajúcich dividendy, ako je krajina pôvodu spoločnosti, odvetvie, sektor pôsobenia. Z pohľadu vývoja hodnoty spoločností sme sa zamerali najmä na maximálny zisk investora, resp. maximálnu stratu pre investora, ktorý sa rozhodne investovať v období od oznámenia dividendy do posledného dňa ktorý ho oprávňuje na získanie dividendy.