Efektívnosť kultúrnych služieb na úseku múzeí v samosprávnych krajoch Slovenska - Holíková, Janka
Efektívnosť kultúrnych služieb je bežným predmetom niektorých štúdií, keďže kultúrne služby patria do verejného sektora a sú napojené na verejné financie. Cieľom štúdie je pomocou analýzy obalov dát identifikovať efektívnosť kultúrnych služieb v múzeách na úrovni samosprávy na Slovensku. Výsledky výskumu ukazujú, že efektívne sú len dve úrovne slovenskej samosprávy. Zvyšných šesť úrovní slovenskej samosprávy je neefektívnych; preto táto štúdia navrhuje znížiť počet múzeí a expozícií a zvýšiť návštevnosť a kultúrno-výchovné aktivity. Na druhej strane táto štúdia mapuje alternatívne možnosti, ako môžu byť neefektívne úrovne samosprávy efektívne.