Možnosti využitia Internet of Things zariadení v doprave v podmienkach miest SR - Gróf, Marek
Súčasný rozvoj informačných technológií ponúka široké množstvo možných prístupov k zberu dát, no často je limitovaný ekonomickými či právnymi prekážkami. Mestá na Slovensku majú k dispozícii širokú škálu možných zdrojov údajov o ich obyvateľoch, službách a majetku. V oblasti dopravy však často chýba cielený zber údajov. Väčšie mestá čelia problémom súvisiacim s dopravnými zápchami a bezpečnosťou, kde sú dostatočne kvalitné údaje nevyhnutné na riadenie dopravných tokov a monitorovanie stavu ciest a parkovania. Tento príspevok sa zameriava na analýzu skúseností z iných krajín, ktoré využívajú zariadenia internetu vecí na zber údajov v oblasti dopravy. Cieľom je poskytnúť inšpiráciu a návod na efektívny zber relevantných dát v slovenských mestách. Zavedenie týchto technológií by mohlo prispieť k lepšiemu riadeniu dopravy, zvýšeniu bezpečnosti dopravy a efektívnejšiemu využívaniu parkovacích kapacít, čo by výrazne prispelo k rozvoju inteligentných a udržateľných miest na Slovensku. ​