BEPS - erózia základne a presun zisku - Rudý, Stanislav, 1997-
Projekt Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) reaguje na nedostatky v rozdeľovaní a zdaňovaní zisku medzi globálnymi podnikmi a krajinami. Rôznorodé stratégie, ktoré aplikujú medzinárodní aktéri, poukazujú na potrebu ďalšieho výskumu daňového plánovania a zložitej dynamiky nadnárodných spoločností. Dlhodobé iniciatívy OECD priniesli projekt BEPS, ktorého cieľom je zvýšiť transparentnosť a vyvážiť rozsah medzinárodného daňového plánovania. Charakteristika BEPS a poukázanie na jeho prepojenie s nadnárodnými korporáciami.