Mzda za prácu vo sviatok - Mrukviová Tomiová, Sandra
Právo na mzdu je jedným zo základných práv zamestnancov, ktoré zamestnancom priznáva už Ústava Slovenskej republiky, a to článkom 36 písm. a/, podľa ktorého zákon zabezpečuje zamestnancom právo na odmenu za vykonanú prácu, dostatočnú na to, aby im umožnila dôstojnú životnú úroveň. Rovnako právo na mzdu priznáva zamestnancom aj Zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov), a to v prvom rade článkom 3 Základných zásad a následne aj ust. § 118 ods. 1, v zmysle ktorého je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancovi za vykonanú prácu mzdu.