Současný stav sociálního podnikání - Řezáč, Karel
Cieľom príspevku je charakterizovať aspekty súčasného stavu sociálneho podnikania na základe realizovanej teoretickej konceptualizácie a kvalitatívneho výskumu realizovaného s výskumným súborom priamych aktérov sociálneho podnikania v Českej republike. Stav sociálneho podnikania sa skúma z celkom štyroch aspektov, ktorými sú: motivácia, proces realizácie, prax a úspešnosť. Metodika výskumu spočívala v aplikácii prístupu deduktívnej kvalitatívnej analýzy a metódy hĺbkového pološtrukturovaného rozhovoru. Navzdory moderným trendom a všestrannému potenciálu je problematika sociálneho podnikania dlhodobo mimo vzdelávacie štandardy odboru sociálnej práce, nemá dostatočné ukotvenie v legislatíve a často je v spoločnosti prehliadaná.