The Establishment and Formation of the Slovak Military Elite after the Breakdown of the Czechoslovak Federation and the Establishment of Independent Slovakia - Čech, Ľubomír, 1955-
Predkladaný príspevok ponúka stručný sociologický prehľad o vzniku a formovaní slovenskej vojenskej elity po vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. Skúmaná téma vychádza zo súčasného chápania vojenskej elity, ktoré sa zameriava na všeobecnosť. Téma je skúmaná v kontexte vývoja ozbrojených síl SR a vojensko-organizačných zmien, ktorými rezort obrany prešiel koncom minulého storočia a v dvoch desaťročiach nového milénia. Generáli ozbrojených síl SR sú v sledovanom období zaradení do štyroch skupín podľa roku a podmienok menovania do hodnosti. Údaje sú analyzované na základe ukazovateľov: vek vymenovania za generála, ukončenie vojenských škôl (akadémií), povýšenie do hodnosti generála, dĺžka služby v hodnosti generála, celková dĺžka vojenskej služby a vek odchodu do dôchodku.