Spracovanie pasívnych lokalizačných údajov mobilnej siete na použitie v experimentálnej populačnej štatistike - Šveda, Martin
Mobilný telefón sa stal neoddeliteľnou súčasťou každodenného života a unikátnym zdrojom údajov o obyvateľstve, jeho priestorovom rozmiestnení, mobilite a aktivitách. Cieľom príspevku je opísať konceptuálny a metodický prístup spracovania pasívnych lokalizačných údajov mobilnej siete a pokúsiť sa odpovedať na nasledujúce výskumné otázky: Dokážu lokalizačné údaje z mobilnej siete poskytnúť relevantnú informáciu o priestorovom rozmiestnení populácie na Slovensku? Môžu byť tieto údaje relevantným doplnkom ku štatistickým údajom o obyvateľstve a aké sú ich limity? Výsledky spracovania lokalizačných údajov mobilnej siete priniesli robustné výsledky, ktoré môžu prispieť k hlbšiemu poznaniu priestorového rozmiestnenia obyvateľstva. Pri rešpektovaní viacerých limitov dostávame perspektívne dáta, vhodné na rozmanité analýzy na úrovni regiónov alebo lokalít.