Mobilná sieť ako perspektívny zdroj informácií o priestorovom rozmiestnení a mobilite populácie - Šveda, Martin
Mobilné zariadenia sa stali všadeprítomnou a neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Ich prostredníctvom zanechávame čoraz presnejšie a rozmanitejšie digitálne stopy. Príspevok predstavuje základné vlastnosti údajov z mobilnej siete v kontexte ich spracovania pre potreby sledovania rozmiestnenia a mobility populácie. Principiálne môžeme údaje z mobilnej siete rozdeliť do dvoch skupín, na pasívne a aktívne. Práve prvé menované majú značný potenciál pre exploratívny výskum v oblasti časovo-priestorového správania populácie, keďže pri použití vhodného spracovania dokážeme z miliónov záznamov v mobilnej sieti vyťažiť významnú informáciu o pravidelných lokalizáciách značnej časti populácie.