Vliv míry soběstačnosti seniorů na vybrané oblasti jejich života - Hricová, Alena
Cieľom štúdie bolo zistiť, aký vplyv má miera sebestačnosti seniorov na ich vybrané oblasti života, konkrétne zdravotný stav, voľnočasové a komunitné aktivity a sociálne vzťahy. Podľa výsledkov je zrejmé, že miera sebestačnosti súvisí s hodnotením celkového zdravotného stavu, ale aj jednotlivých oblastí - psychická a fyzická oblasť. Ďalej sa zistilo, že miera sebestačnosti má vplyv na sociálne interakcie (kontakt s ľuďmi, zažívanie pocitov prázdnoty a márnosti a ďalšie). Zároveň sa vyskúmalo, že miera sebestačnosti nemá vplyv na participáciu na voľnočasových aktivitách, a to aj napriek tomu, že výskumné štúdie tvrdia opak. Podobné výsledky sa dosiahli aj v prípade zapojenia sa do komunitných aktivít ako je napr. účasť v radách a komisiách, pomáhanie mladším generáciám a ostatným seniorom či odovzdávanie životných skúseností.