Legislativní vývoj v Evropské unii a jeho dopad na rozvoj elektromobility v České republice - Večerka, Marek
Zavádzanie technologickej inovácie súčasne vo všetkých európskych štátoch je zložitý problém – príkladom je zavádzanie a rozvoj elektromobility. Na to, aby sa prechod na elektromobilitu vydaril a technológia fungovala vo všetkých štátoch, je potrebné vymedziť jednotný prístup, ktorý sa bude uplatňovať. K uvedenému slúži, okrem iného, aj legislatívny rámec Európskej únie, ktorý sa prenáša do členských krajín. V tomto článku sa autori chceú venovať problematike rozvoja v elektromobility v českom kontexte. Článok vychádza zo skúseností realizácie projektu aplikovaného výskumu a zameriava sa najmä na dopady smernice 2010/40/EÚ, iniciatívy Fit for 55 a nariadenia AFIR, ktoré sú z európskeho aj českého hľadiska najdôležitejšie pre zabezpečenie zdrojov dát za účelom udržateľného rozvoja elektromobility.