Náklady uplatniteľné až po zaplatení v roku 2023 - Mintál, Ján
Problematika zahrňovania nákladov až po ich skutočnom zaplatení do základu dane z príjmov je sústredená do ustanovenia § 17 ods. 19 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba "ZDP"). Podmienka zaplatenia sa však nedotýka tých výdavkov (nákladov), ktoré sa stávajú súčasťou obstarávacej ceny majetku, resp. súčasťou vlastných nákladov. Tieto neuhradené náklady podliehajú ustanoveniu § 17 ods. 27 ZDP. U výdavkov vymedzených v ustanovení § 17 ods. 19 ZDP sa počnúc rokom 2020 v dôsledku vypustenia dodatočných limitácií sleduje iba podmienka zaplatenia.